IZLET III. RAZREDA

U četvrtak, 5. lipnja , i učenici trećih razreda dočekali su svoj dan za izlet. Ispred škole krenuli smo put Rankovića. Dobro raspolženi stigli smo u to naselje pored Novog Travnika. Cilj je bio posjetiti Zavičajnu zbirku “Baština” I botanički vrt “Stari-Carski hrast”.
Dočekao nas je gospodin Marinko Slipac. Nakon predaha, okrjepe,brda pojedenih slatkiša , krenuli smo u obilazak.
Postavku Zbirke “Baština” čine etnografski odjel,arheološki odjel,spomen soba Starom hrastu I stalni postav umjetničkih slika. Gospodi Slipac je vrlo temeljito,sadržajem prilagođenim dobi učenika govorio i proveo grupu po grupu kroz muzej. Učenici su oduševljeno slušali o najstarijem hrastu na svijetu,čija se starost procjenjuje na oko 2000 godina i koji je nažalost srušen 1998.godine, o arheološkim pronalascima iz daleke prošlosti, o nekadašnjem životu ljudi u lašvanskom kraju. Imali su nebrojeno mnogo pitanja, a gospodin Slipac je neizmjerno strpljivo na svako odgovarao.
Botanički vrt sačinjavaju autohtone vrste središnje Bosnei ukrasno drveće i grmlje. Bilo je zanimljivo vidjeti djecu kako se zabavljaju u tom zaista lijepo uređenom i održavanom vrtu.
Nakon razgledavanja i obilaska učenici su se vratili svojoj najdražoj aktivnosti,igri,i tako proveli ostatak dana. Svima je bilo žao krenuti kući,a da se malo utješimo,izlet smo završili počastivši se sladoledom.

Pogledajte fotografije

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.