INTERVJU S UČENICIMA IZ VITINE

Povodom Dana škole u KŠC-u „Petar Barbarić“ ugostili smo učenike iz Osnovne škole „Tin Ujević“ iz Vitine pored Klobuka, rodnog mjesta  blaženoga Petra Barbarića. U sklopu velikog projekta izradili su slikovnicu o Petru Barbariću pod nazivom „Divan mladić Petar Barbarić“. Kroz razgovor s njima saznali smo neke zadivljujuće informacije.

Što vas je zainteresiralo o Petru Barbariću?

Tomislav: Kod Petra nas je zainteresirala njegova pobožnost te potpuna predanost Bogu. Gledali smo i razne filmove te tako saznali o njegovom životu što nas je još više privuklo njemu.

Jeste li u našoj školi, koja je i sama simbol Petra, saznali nešto novo?

Milla: Da, pomoglo nam je da bolje uočimo i vidimo detalje koji i nisu toliko vidljivi na slikama jer, ipak, kada to sve vidite uživo i dok se govori o tom mjestu dobije se drugi osjećaj.

S kakvim ste se problemima susretali tijekom rada?

Anica: Nije bilo nikakvih velikih problema. Jedino kada želite jasnije nešto pokazati sama slika ili video nisu dovoljni.

Kako ste se raspodijelili u obvezama?

Anica: Podijelili smo se po želji. Ukoliko netko želi crtati ili istraživati nešto, mogao je to uraditi. Također, ako netko kao Milla lijepo crta, on bi crtao  neke zahtjevnije crteže i sl.

Jeste li do sada realizirali neku slikovnicu? Kako se snalazite s radom u grupi?

Tomislav: Ovo nam je do sada prva slikovnica. Rad je vrlo zabavan jer svi radimo dobrovoljno i radimo ono što volimo, a imamo i punu podršku škole.

Jeste li preopterećeni školskim gradivom?

Milla: Ne stižemo sve na vrijeme. Veći dio slikovnice radimo u školi s nastavnicom pa školsko gradivo ne predstavlja veliki problem.

Imate li podršku drugih učenika? Ima li ismijavanja i slično?

Milla: Baš suprotno, ostali učenici nas podržavaju u ovome što radimo. Često se i sami uključe u aktivnosti.

Koji je krajnji cilj koji vi želite postići izradom slikovnice?

Vjeroučiteljica Ana: Samim tim što je urađena slikovnica, djeca će od malena moći saznati nešto o Petru Barbariću i njegovom životu. Cilj je da se ostvari mala simbolika puta koji trebamo slijediti. Želimo ostvariti to da se „Divan mladić Petar Barbarić“ nikada ne zaboravi.

Ovaj nesebični i lijepi slikoviti prikaz Petrova putovanja i sami možete prelistati. Novac zarađen od prodaje odlazi u obnovu kripte, a za uloženi trud svih učenika koji su sudjelovali u izradi ili pripremi slikovnice, imamo samo riječi hvale, jer ovo što su uradili ima čistu simboliku samog mladića Petra Barbarića.

Literarno-novinarska sekcija

 

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.