HOUR OF CODE

Dana 5. prosinca 2017. je u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ Travnik, nastavnica Melisa Pružan održala je sat kodiranja (Hour of Code) koji predstavlja globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke pokrenut od strane neprofitne organizacije CODE.ORG iz SAD-a.
Tijekom Tjedna informatičkog obrazovanja širom svijeta će milijuni mladih ljudi sudjelovati u Satu kodiranja, čime će se pokazati da svatko može naučiti osnove kodiranja. O kvaliteti ovog jedinstvenog obrazovnog događaja svjedoči činjenica da je tijekom Tjedna kodiranja u 2017. više od 100 milijuna učenika iz 180 zemalja svijeta bilo uključeno u projekt. Osnovni cilj ovog projekta je približavanje algoritamskog načina razmišljanja učenicima, koji će im pomoći da bolje razumiju tehnologiju kojom se svakodnevno služe. Značaj ove akcije pokazuje i činjenica da su se u projekt uključile i velike svjetske tvrtke (npr. “Apple“, “Microsoft“, “Amazon“, itd.), a isti su podržale i velike svjetske ličnosti poput Baracka Obame, Marka Zuckerberga i Billa Gatesa. 
Više informacija o ovoj akciji možete pronaći na web stranici : www.hourofcode.com .
Na satu kodiranja održanom u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ Travnik, učenici tri različite sekcije : mali matematičari, informatička i robotička sekcija bili su upoznati s osnovama algoritamskog programiranja. Sat je imao naziv Naučimo programirati. Zadatak nam je bio upoznati djecu s osnovama programiranja. Kroz sat smo pokazali da s istim programom možemo programirati i robota. Neki učenici su brzo naučili osnove pa su uspjeli i napraviti samostalno novi program. Bilo je zabavno i poučno. Dodijeljeni su certifikati o uspješno obavljenom satu kodiranja.
Kako je to izgledalo možete pogledati u videu ovdje.

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.