EDUKACIJA O DIJABETESU

Svaki dan gledamo naše učenike kako se hrabro bore biti uspješniji, bolji učenici.  Pored ovoga neki od njih se svakodnevno bore i  za svoje zdravlje. U našem Centru imamo par junaka koji se bore s dijabetesom.  Iako  se dosta zna o toj bolesti, bilo je korisno obnoviti ili produbiti znanje o tome. Odlično predavanje Vanje Kričančić i Martine Čurak iz Udruge dijabetičara djece i mladih „Slatkiš“ Novi Travnik odslušali su djelatnici Osnovne škole  u petak, 27. listopada  u KŠC-u „Petar Barbarić“ . Predstavnice ove udruge su i majke oboljele djece od dijabetesa. Iz svog su iskustva navodile primjere o nizu situacija koje se događaju djeci koja boluju od ove bolesti, ali i iz iskustva kao učitelja s ciljem promicanja i popularizacije teme dječjeg dijabetesa, podrške te pomoći djeci i obiteljima oboljele djece. Svaki učitelj treba biti  spreman u svakom trenutku pomoći  učeniku koji boluje od dijabetesa, a najlakši put je kroz uzajamno povjerenje, praćenje određenih simptoma koje učenik ima, uvažavanje njegovih osobnih potreba i naravno kroz edukaciju učitelja, ali i učenika. Ukazano je na koji način mogu pomoći ako dođe do određenih komplikacija i na brzo djelovanje koje može spasiti život.  Razumijevanje je prvi korak pomoći učenicima da se lakše nose sa svojim poteškoćama jer na njihovo zdravlje različito utiču razni čimbenici: stres, brige, promjena vremena, tjelesni razvoj i sl.

Ivana Zekić

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.