Duhovna obnova za djelatnike Centra

Dana 18. listopada 2018. godine u Auli naše škole održan je susret učenika Osnovne škole, Gimnazije, nastavnika, profesora te Uprave Centra s fra Ivicom Perićem, bosankim franjevcem, misionarom u Ruandi.

Na početku susreta nazočne je pozdravio ravnatelj Centra, vlč. Željko Marić te najavio fra Ivicu kao  ¨čovjeka koji je svoj život posvetio drugima¨ i koji vodi misiju koju je osnovao mučenik, otac Vjeko, također bosanski franjevac.

Nakon toga, predstavio se i fra Ivica te u kratkim crtama opisao način života ljudi svoje župe.

Nazočni su imali priliku još vjerodostojnije upoznati  način života i rada fra Ivice te Centra ¨Otac Vjeko¨ kroz kratki film. Misionar je naglasio da je Centar izgrađen i živi zahvaljujući donacijama isključivo hrvatskog naroda.

Inače, u sklopu Centra nalazi se vrtić, osnovna te tri srednje škole, koje su proglašene ¨uzor školama¨ i to u konkurenciji svih 389 ruandskih srednjih škola. Mladima kroz obrazovanje nude priliku za bijeg od siromaštva, a to je bio i san fra Vjeke. Također, djeca i mladi u Centru imaju i po jedan topli obrok, koji im je uglavnom i jedini dnevni obrok te uniformu  koju šiju učenici strukovnih škola. Hranu i materijal za odjeću siromašnoj djeci misionari plaćaju donacijama koje dobivaju od svih.

Stoga, učenici Osnovne škole i Gimnazije, zajedno s profesorima razredne i predmetne nastave te Uprava i Sjemenište škole proveli su misijsku akciju povodom Izvanrednog misijskog mjeseca, a sav prihod uručen je ovom prigodom Fra Ivici Periću za potrebe Centra ¨Otac Vjeko¨.

Osnovna škola, Gimnazija i Sjemenište prikupili su 3,022,57 KM.

Nakon uručenog dara, nazočnima se obratila Josefin, mlada gospođa koja je osnovnu i srednju školu završila u Centru ¨Otac Vjeko¨, a danas je školovana i uspješna mlada žena, majka troje djece, koja živi u Njemačkoj. Svoje je obraćanje završila riječima na hrvatskom jeziku:¨Hvala vam za fra Ivicu, dajte nam još fra Ivica!¨

Ovaj je susret ujedno bio i redovita Duhovna obnova za djelatnike Centra.

 Jelena Štrbac

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.