Martina Đotlo osvojila je prvo mjesto na literarnom natječaju

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ podružnica Kiseljak u suradnji sa Srednjom školom „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak, već dvanaestu godinu zaredom, raspisuje literarni natječaj kako bi učeničkim radovima uveličali vrijeme priprave za Božić. Tema ovogodišnjeg literarnog natječaja bila je „Božić dolazi...“
Učenica Martina Đotlo (III.b), pod mentorskim vodstvom profesorice Ivone Rajković, osvojila je prvo mjesto u kategoriji srednjih škola.
Iskrene čestitke našoj Martini!

Božić dolazi...

Bliži se kraj još jedne godine. Dolazi nam Božić, najradosniji kršćanski blagdan u godini. Cijeli svijet je u iščekivanju. Čekamo Onog zbog koga i mi postojimo, Onog koji nam je dao najljepši dar. Život. Ali što ćemo mi Njemu pokloniti za Njegov rođendan? Hoće li se On tomu razveseliti i prihvatiti nas otvorena i topla srca? Hoće li na trenutak pomisliti da ima nade i za nas ohole i hladne ljude? Hoće li nam oprostiti?
Kad se približi to predivno božićno vrijeme, svi smo sretni. Ipak, nekad se potrebno zapitati kakva je to sreća? Ona prividna koju svatko može odglumiti ili ona koja dolazi iz dubine našeg srca. Kako netko uopće može glumiti da je sretan? Vjerojatno zavarava sam sebe. Nebitno je koliko imamo i što imamo kad smo zadovoljni time, kad naše cijelo biće blista i istinski je ispunjeno. Advent nam može biti cijela godina, ako je takvom učinimo. Uradimo li nešto lijepo i plemenito, neka to zaista bude zbog nas samih, a ne zato da bismo dobili tuđe pohvale. Božić i božićno vrijeme nam je poput karte za jako lijepo putovanje. Putovanje koje nas može dovesti blizu Onoga koji nam za Božić dolazi. Putovanje ispunjeno mnogim kušnjama i željama, ali s prelijepim krajem. Putovanje tijekom kojeg ćemo shvatiti koliko smo zapravo maleni pred našim Bogom, a i koliko se bespotrebno uzdižemo iznad Njega. Postali smo previše opterećeni i zaokupljeni materijalizmom. Pomislim ponekad da materijalne stvari kupuju nas, a ne mi njih. Kupuju našu pažnju i radost. Oduzimaju nam skromnost i umjerenost. Svaki čovjek priželjkuje ljubav jer je iz ljubavi i rođen.
Ljubav smo mi. Vrijedimo više nego bilo koji skupi parfem ili zlatna ogrlica. U vrijeme došašća ništa nam ne treba biti teško. Trebali bismo se samo sjetiti da je Bog sve učinio za nas, da mu ništa nije nemoguće, da čini dobro, ne očekujući ništa zauzvrat. On je došao zbog nas. Ponekad toga možda nismo ni svjesni, ali jasno nam je da On nije ništa tražio, ništa nije dobio od ljudi osim onog lošeg. I unatoč tomu, ipak nije odustao od nas. Želim reći da i mi ponekad imamo loše procjene. Sudimo ljudima, optužujemo i klevećemo ih, a ni ne poznajemo njihovu životnu priču. Ovo nas vrijeme uči kako da to ispravimo, kako da uspješno uklonimo sve zlo i sve te predrasude i postanemo oni koji će biti došašće, koji će tijekom cijele godine donositi dobro i promicati poniznost, vjeru i ljubav. Božić nije samo blagdan, nije običan dan kad trebamo biti dobri jedni prema drugima, nije uživanje niti proslava, ako nam srce nije pripremljeno. Koliko god se trudili prikriti naše nezadovoljstvo pred ljudima, Bogu to ne možemo sakriti. Bog vidi jesmo li mi zaista sretni što je On došao spasiti nas, što nam se darovao kao najveći poklon za Božić. I to je ono najvažnije od svega.
Božić je uvijek u mom srcu, uvijek ga osjećam na isti način. Isto sam i sretna. Isto volim. Isto se smijem. Dan koji ispune svi meni dragi ljudi. Dan kada osjećam da je svijet na trenutak stao. Dan koji podsjeća na moj rođendan. Dan kad sve brige i problemi odjednom postaju nevidljivi. Jednostavno čaroban dan. Vrijedi se potruditi ispraviti sve loše jer je Božić lampica koja se treba upaliti u svakom čovjeku i probuditi mu nadu da se može promijeniti ukoliko sam želi i ukoliko je svjestan svojih propusta. Lampica neka nam bude zvijezda koja će nas voditi i kada sve oko nas postane mračno. Neka nam pokaže Božić.

Martina Đotlo III. b
KŠC “Petar Barbarić“-Gimnazija Travnik
Mentorica: prof. Ivona Rajković

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.