Počela implementacija projekta "Vision is decision"

Naš Centar od ove školske godine dio je novog projekta pod nazivom "Vision is decision" čiji je nositelj "Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II.".

Sedam učenika Gimnazije bili su dio prvog trodnevnog susreta koji se održao u Sarajevu. Zajedno s voditeljem Alenom Gudalom, naši učenici pridružili su se grupi od četrdeset mladih iz više gradova naše zemlje na prvom projektu koji kroz svoje aktivnosti promovira demokratske vrijednosti te motivira mlade da aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka u njihovim lokalnim zajednicama, ali i u državi u cjelini. Projektne aktivnosti vodili su koordinatorica projekta Filipa Lončar, voditelj Regionalnog ureda za mlade Alen Gudalo te edukatorice Centra za mlade Franka Miloloža, Ana Marija Tomić i Emilija Jerković.

Ključne aktivnosti ovog susreta uključile su skiciranje idealne zajednice i definiranje uloge mladih i odgovornosti mladih u toj zajednici, debatni program i analiza temeljnih dokumenata lokalnih zajednica (općina i gradova) poput strategija razvoja, strategija za mlade te Ustava Bosne i Hercegovine. Temeljni cilj ove aktivnosti bio je prepoznavanje potreba i mjesta mladih u dokumentima koji definiraju funkcioniranje različitih razina odlučivanja.

Osim edukativnog programa, mladi su imali priliku sudjelovati i u rekreativnom dijelu programa kroz sportski susret i time osnažiti komunikaciju s novim prijateljima.

Jedna od sudionica programa, učenica naše škole Nikolina Malić, dala je osvrt na prvi susret sa svojim vršnjacima:
"Na ovom vikend susretu upoznali smo se s demokracijom kao načinom vladanja, kroz praktičan rad smo stvarali svoju idealnu vjersku, sportsku i mjesnu zajednicu te državu i uvidjeli kako mi možemo doprinijeti razvoju i koje su naše dužnosti prema istoj. Održali smo par debata kroz koje smo uvidjeli kako je aktivno slušanje jako važno i koliko način predstavljanja teza može utjecati na naš izbor. Na kraju smo se osvrnuli na prava mladih kroz važeće dokumente BiH, od manje mjesne zajednice pa sve do ustava BiH i uvidjeli da se, nažalost, mladi spominju jako rijetko, ali i da imamo prava po kojima itekako možemo sudjelovati u procesu odlučivanja. Mladi u BiH su s ovom temom jako malo upoznati tako da je ovaj projekt itekako koristan, naučili smo i saznali dosta novoga i svakako da se veselimo sljedećem susretu."

Idući susret, koji će mladima omogućiti praktično učenje o komunikacijskim vještinama i vještinama pregovaranja, planiran je za kraj siječnja 2020.

Sudionici:
Mirna Petrović
Nikolina Malić
Ivan Dražetić
Darko Tusun
Marija Rajić
Nikolina Maljić
Ana Ramljak.

Alen Gudalo

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.