Naši učenici na ekokampu Belli

Iako je nova školska godina tek na svome početku, naši učenici su već imali odličnu priliku za sudjelovanje na jednoj od mnogobrojnih aktivnosti koje realiziramo izvan Travnika. Naime, od 26. do 30. rujna četiri učenika gimnazije našeg Centra: Filip Strukar, David Lovrinović, Barbara Blazević i Nikolina Malić, predstavljali su našu školu na međunarodnom susretu u Požegi. Međunarodni ekokamp "Belli" okupio je mlade iz šest škola od kojih su dvije iz Bosne i Hercegovine.

U pratnji voditelja Alena Gudala, učenici su prvi dan kampa predstavili našu školu, njezinu povijest i mnogobrojne aktivnosti koje škola realizira tijekom školske godine. U pratnji naših domaćina u Požegi, učenici su posjetili gradske znamenitosti u gradu, a zatim su se uputili u Općinu Velika gdje nas je dočekao načelnik općine, gosp. Vlado Boban.

U nastavku programa učenici su posjetili Viroviticu, Daruvar i Pakrac. Izuzetno uzbudljiv dan protekao je kroz upoznavanje s aktivnostima Katoličke osnovne škole i gimnazije, posjetom Gradskom muzeju i osvježenjem u vodenom parku.

Nakon dva dana obilaska kulturnih i povijesnih znamenitosti, učenici su se uputili prema Parku prirode Papuk gdje su imali nastavu na otvorenom. Snalaženje u prirodi, uporaba kompasa i snalaženje prema položaju sunca samo su neke od lekcija koje su naši učenici uspješno savladali. Poslije cjelodnevnog obilaska Papuka učenici su posjetili adrenalinski park i spavali u šatorima što je za mnoge bilo prvo iskustvo spavanja u prirodi.

Već naredni dan nastavljeno je upoznavanje s prirodnim bogatstvima ovoga kraja. Učenici su se zaputili prema izletištu Jankovac gdje su radili na pripremi programa o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša. Naši učenici su predstavili nekoliko izazova s kojima su susreće Travnik i središnja Bosna: onečišćenje Lašve, neselektivna gradnja na planinama, smog tijekom zimskih mjeseci i porast temperature i sve učestalije poplave. Izazovi, ali i ponuđena rješenja, prezentirani su učenicima Katoličke gimnazije u Požegi.

Zahvaljujemo se našim učenicima na odličnom predstavljanju škole. S uzbuđenjem iščekujemo naredni susret, a domaćine iz Požege očekujemo u Travniku!

Alen Gudalo

LINK ZA PREGLED GALERIJE NA MOBILNOM TELEFONU

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.