Edukacija za SPARKreatorice

Danas, 20. veljače 2018. održana edukacija za deset učenica naše škole koje sudjeluju u programu SPARKreatorica. Jedan od edukatora iz Mostara, Tomislav Kordić, obavio je edukaciju putem Skyp aplikacije. Na edukaciji su učenice prošle osnove programiranja Led display-a na robotima. Edukaciji su nazočile mentorice Melisa Pružan i Slavica Andruščak, te nastavnice Jasmina Čajlaković i Ivana Dražeta.

Nastavljena implementacija projekta “Koračajmo zajedno”

Naši učenici su i u ovom polugodištu dio projekta Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” iz Sarajeva. Projekt “Koračajmo zajedno” okuplja mlade iz Bosne i Hercegovine na nizu tematskih radionica i studijskih posjeta u Bosni i Hercegovini i susjedstvu. Nakon Trebinja, Dubrovnika i Banja Luke, naši mladi su posjetili Sarajevo.

Duhovna obnova

Čista srijeda i početak korizme kao vrijeme priprave za veliki kršćanski blagdan Uskrs bili su prigoda za još jednu duhovnu obnovu naših djelatnika, koju je vodio don Predrag Ivandić. Pronaći svoj put ka Kristu i susresti se s Njim za Uskrs možemo samo čista srca, a put ka tome vodi kroz odricanja od pogubnih misli, licemjerja i svakog nečovječnog pogleda na svoga bližnjeg. Nakon prigodne homilije, uslijedio je obred pepeljanja uz riječi "Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti. Obrati se i vjeruj Evanđelju."

7 EKIPA NA VJERONAUČNOJ OLIMPIJADI

Osnovna škola „Dubravica“  bila je u subotu, 10. veljače 2018. godine domaćin Dekanskog natjecanja „Vjeronaučna olimpijada 2018“ u kategoriji šestih do devetih razreda. Na natjecanju su sudjelovali učenici iz sedam škola Kantona Središnja Bosna, po četiri učenika iz svake škole. Na samom početku programa koji je započeo u 11.40, a završio u 15 sati, prisutne je pozdravio vjeroučitelj Bernard Heraković i pročitao tijek natjecanja. 

Izborna nastava Tjelesnog i zdravstvenog odgoja na skijanju

Izborna nastava Tjelesnog i zdravstvenog odgoja u svom planu i programu redovito planira i odlazak na skijanje. Tradicionalno je to Rostovo, no budući da ove godine nije bilo dovoljno snijega, voditelj izborne nastave prof. Goran Jezeraškić morao je s učenicima krenuti u više predjele gdje se nalaze jednako pogodne staze za početnike i naprednije skijaše. Dvanaest učenika naše škole dočekalo je mnoštvo snijega na Busovačkim stajama ali i magla koja se, nažalost, cijelo vrijeme nalazila nad stazom, pa su stoga učenici morali i „napamet“ skijati.

Dan zaljubljenih - Valentinovo

Dan zaljubljenih - Valentinovo rado iščekuju naši osnovci jer je to dan kada malo smjelije pričaju o svojim simpatijama. Ah, ta ljubav... bila je inspiracija za naše sekcije. Tako su Tradicijska kultura i English Across Cultures izveli recitacije ljubavnih pjesama, devetašice su pjevale i svirale Šantićevu "Eminu", Dramska je izvela igrokaz "Zaljubitis", a naš  Mješoviti zbor je zapjevao "Ljubavnu" i "Marinu". Članice Likovne sekcije oslikale su temu "Ljepotica i zvijer" te na taj način spojile Valentinovo i karneval, za što su dobile prigodnu slatku nagradu.

Animatori uljepšali Valentinovo polaznicima produženog boravka

U srijedu 14. veljače, sekcija animatora i volontera pripremila je poseban program za polaznike produženog boravka. Valentinovo je obilježeno kroz radionicu koja je pripremljena za tri grupe učenika, koji su s animatorima obilježili današnji dan. Osim obrazovnog aspekta, program za polaznike produženog boravka služi i za povezivanje naših mališana kroz igru i zabavu. Poseban program animatora već je postao tradicija naših animatora koji će do kraja školske godine nastaviti druženje s najmlađima. Već u ožujku očekuje nas novi program koji će zasigurno biti zabavan!

Valentinovo

Dan zaljubljenih u našoj školi obilježen angažmanom članova Vijeća učenika koji su povodom ovoga dana ukrasili pročelje zgrade škole mnoštvom balona i time poslali poruku da je ljubav ona koja pokreće svijet. Također, članovi vjeronaučne sekcije, izborne nastave engleskog jezika i članovi Vijeća učenika ukrasili su zidove škole prigodnim crtežima i porukama o važnosti ljubavi. Svi učenici su imali priliku svoju poruku o ljubavi i prijateljstvu  ubaciti u kutiju postavljenu u školu, te su sve poruke stigle na adrese i razveselile sve one kojima su bile upućene. 

Valentinovo na plakatu

Pogledajte u galeriji slika likovno i literarno stvaralaštvo  najmlađih učenika naše škole povodom Valentinova.

Maskenbal u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ – Gimnazija Travnik

I ove godine učenici naše gimnazije vrijedno su se pripremali, te su se raspjevani i razigrani predstavili na pozornici u auli našeg Centra 13. veljače 2018. godine.  Odjeli prvog razreda svojim nastupima otjerali su strašnu zimu,  te dočarali disko groznicu osamdesetih. Drugi razredi pokazali su svima kako poslije mature godine lete i što su sve postigli nakon godine desete. Treći su zamijenili uloge, odnosno spolove, dok su maturanti, nakon prošlogodišnjih veselih svatova, ove godine predstavili se krštenjem prinove.

KARNEVAL

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je i ove godine organiziralo Travnički karneval pod pokroviteljstvom mnoštva sponzora.

Organizaciju redovito podržavaju i u njoj sudjeluju učenici i učitelji razredne nastave Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ iz Travnika koji svake godine obogate i uveličaju karneval raznim maskama. U manifestaciji su također sudjelovali i Limena glazba Travnik, KUD Slavko Gavrančić, Super bend Dolac, Access, Hrvatsko kazalište Travnik.

PROJEKT “KLIK ZA ZDRAVLJE” STIGAO I U OSNOVNU ŠKOLU

U prostorijama Katoličkog školskog centra Petar Barbarić Travnik, u sklopu projekta Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje, 8. veljače je održana prva radionica za učenike osmog razreda osnovne škole.
Radionicu su održale vršnjačke edukatorice Valentina i Ana Gluvić, a sudionicima je najprije predstavljen Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i njegove aktivnosti, a potom i malo podrobnije sam projekt u kojem oni prisustvovanjem na radionici sudjeluju.

ZALJUBLJENI CAR

Anela Križanac, istaknuta voditeljica i dramaturginja Hrvatskog kazališta mladih Korifej iz Nove Bile, je sa svojim suradnicima u petak 9. veljače počastila učenike razredne nastave izvrsnom predstavom za djecu. Učenici, a i njihovi učitelji su uživali u četrdesetpet- minutnoj komičnoj priči o svojeglavom caru koji nije cijenio nikoga sem sebe. Nakon humorističnih peripetija na putu da pronađe djevu u drugom carstvu završio je sam.

U ovoj školskoj godini održana prva radionica u sklopu projekta “Klik za zdravlje”

U srijedu 1. veljače učenici prvog razreda gimnazije sudjelovali su na prvoj od četiri radionice u sklopu projekta “Klik za zdravlje”, koje u našem Centru i ove godine implementira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II” iz Sarajeva. Vršnjačka edukatorica Valentina Gluvić je s našim učenicima razgovarala o važnosti pravilne raspodjele slobodnog vremena i potrebe angažiranosti učenika na aktivnostima i izvan škole.

Školsko natjecanje iz Robotike

Dana 30.siječnja 2018. godine održano je školsko natjecanje iz Robotike u predmetnoj i razrednoj nastavi  koje su organizirale nastavnica Melisa Pružan za predmetnu i učiteljica Slavica Andruščak za razrednu nastavu.Natjecanje je provođeno u dvije smjene s dvije grupe.
Ostvareni su sljedeći rezultati:
Razredna nastava:
1.Marko Martinović 
2.Ines Dujić 
3.Slaven Beljan
 
Predmetna nastava: 
1.Silvija Ružić
2.Marko Brkić
3.Katica Barić

Stranice

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.
Subscribe to Katolički školski centar "Petar Barbarić" - Travnik RSS